Trudny początek mistrzostw Europy w klasie 49er

0
1591

Podczas pierwszego dnia rundy eliminacyjnej mistrzostw Europy 2013 udało się rozegrać jedynie dwa z trzech zaplanowanych wyścigów. Ze względu na brak odpowiednich warunków pogodowych, zawodnicy musieli uzbroić się w cierpliwość czekając na decyzję komisji do rozpoczęcia procedury startowej. Podczas wyścigów musieli zmagać się nie tylko z przeciwnikami, ale również z „dziurami wiatrowymi”. Tomasz Januszewski (AZS UWM Olsztyn) ocenia pierwsze wyścigi: „Dziś były naprawdę trudne warunki. Bardzo kręciło i ciężko było ocenić, gdzie płynąć, aby złapać wiatr”. W pierwszym wyścigu Tomek z Jackiem Nowakiem poradzili sobie bardzo dobrze, zajmując dziewiąte miejsce. Drugi ukończyli na dwudziestej szóstej pozycji.

Pływający dziś w żółtej grupie – Łukasz Przybytek z Pawłem Kołodzińskim (AZS AWFiS Gdańsk) radzili sobie lepiej. W wyścigach mijali linię mety odpowiednio na ósmym i trzynastym miejscu. Zajmują obecnie dwudziestą pierwszą pozycję w ogólnej klasyfikacji.

Najlepiej żeglowali dziś Hiszpanie Diego Botin i Pablo Turrado, a także bracia Philipp i Thilo Kramer z Niemiec.

Prognoza pogodowa na jutro zapowiada więcej wiatru. Rozegrany zostanie jeden zaległy wyścig z dnia dzisiejszego oraz trzy biegi wg planu regat.

Ogólna klasyfikacja po dwóch wyścigach eliminacyjnych:

  1. DIEGO BOTIN /         PABLO TURRADO – 5pkt.
  2. Philipp Kramer /      Thilo Kramer – 5pkt.
  3. Jorge Lima / Jose Luis Costa – 6pkt.

……

21. Łukasz Przybytek / Pawel Kołodzinski – 21pkt.

….

56. Tomasz Januszewski / Jacek Nowak – 35pkt.

49er Team Polska zaprasza do śledzenia regat:

 

Program regat:

Wtorek 2.07.13                – kwalifikacje od godz.: 10:55

Środa 3.07.13                    – kwalifikacje od godz.: 10:55

Czwartek 4.07.13             – finały od godz.: 10:55

Piątek 5.07.13                   – finały od godz.: 10:55

Sobota 6.07.13                 – finały od godz.: 10:55

Niedziela 7.07.13             – wyścigi medalowe od godz.: 11:55

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Twoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.