Od dzisiaj zaczynamy nowy cykl prezentujący ulubione żeglarskie kulinaria, a na pierwszy ogień idzie greckie stifado, dosyć proste do wykonania nawet w jachtowych warunkach:)

Wołowina oczywiście jest jednym z mięs jakie możecie użyć. Grecy robią stifado z królika, baraniny i czasem z wieprzowiny. Istnieją także wersje z owocami morza. Charakterystyczny smak zawdzięcza cebuli i przyprawom, w tym cynamonowi.

Składniki

1 kg dobrej jakości wołowiny do duszenia, pokrojonej na porcje
1,5 kg małych obranych cebulek (perłowa, szalotka lub zwykła)
1/4 filiżanki oliwy z oliwek
2 duże, soczyste i dojrzałe pomidory, posiekane w kostkę
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Sól i świeżo mielony pieprz

Na marynatę:
1 kieliszek czerwonego wina
3 łyżki czerwonego octu winnego
1/3 filiżanki koniaku
3 ząbki czosnku, posiekane
2-3 świeże listki laurowe
1 łyżeczka ziela angielskiego
6 goździków
1-2 laski cynamonu (lub 1-2 łyżeczki)
1 łyżeczka suszonego oregano
Gałka muszkatołowa

Pierwszym krokiem jest zamarynowanie wołowiny w przyprawach i czosnku. Kroimy ją na kawałki po 2-3 cm, składniki marynaty mieszamy (można poeksperymentowac), zalewamy mięso i odstawiamy na całą noc do lodówki. Można użyć woreczka.

Zamarynowaną wołowinę podsmażamy z każdej strony na patelni, aż zbrązowieje i przekładamy ją do dużego naczynia (Grecy używają kamiennych garnków). To samo robimy z cebulką, aż do jej miękkości.

Do naczynia dodajemy pozostałą marynatę, pomidora, przecier i solimy solą morską oraz pieprzymy. Dodajemy tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki i dusimy ok 2 godzin na wolnym ogniu.

Gotową potrawę podajemy z makaronem i tartym serem typu parmezan. Świetnie nadaje się także do gotowanych ziemniaków.

Smacznego!

Lubisz żeglować w Grecji? Skorzystaj z oferty rejsów!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Twoje imię

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.