Praca konkursowa nr 1 w konkursie LotusGrill

Zbieramy załogę ośmioosobową i płyniemy na wyspę El Hierro do portu La Restinga. Z portu dojeżdżamy w dowolny sposób np. autobusem z przesiadką w El Pinar, wynajętym samochodem lub stopem na plażę Piscina Natural La Maceta (27°47’11.6″N 18°00’30.4″W ). Nie zapominamy o kostiumach kąpielowych i olejkach do opalania.

Po drodze w przypadkowym markecie zaopatrujemy się w:

  • 2 kilogramy dużych krewetek świeżych bądź mrożonych
  • 4 słoiki sosów mojo rojo i verde
  • kilogram cukinii
  • kilogram bakłażanów
  • 6 cytryn
  • kilogram steków wołowych lub kilo steków z tuńczyka (opcjonalnie i to i to)
  • 4 długie bagietki
  • oliwę
  • sól, przyprawy
  • ulubione napoje
  • kostki lodu
  • worek węgla (niewymagany, gdyż na plaży dostępne jest drewno)

Przybywamy na plażę i rozpalamy grilla na specjalnie przygotowanych do tego celu stanowiskach. Dorzucamy do paleniska pozbierane na plaży kamienie, żeby trzymały ciepło. Połowa załogi rusza sprawdzić temperaturę wody w kamiennych basenach. Druga połowa załogi kroi na plastry steki (bez solenia wołowiny!), na plasterki warzywa. Wszystko skrapiamy oliwą, cytryną, solimy. Wrzucamy na rozpalone palenisko. W tym czasie zamieniamy się stanowiskami z osobami z basenu i idziemy sprawdzić temperaturę wody modląc się w duchu, żeby zmiennicy nie przypalili jedzenia. Po godzinie wspólnie spożywamy to, co ugrillowaliśmy polewając oliwą, maczając w sosach mojo, popijając napojami i gapiąc się na rozbijające się o skały fale.

Smacznego!

Uczestniczka przysłała nam także inne zdjęcia z tego miejsca 🙂

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Twoje imię

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.