Praca konkursowa nr 1 w konkursie LotusGrill
Zbieramy załogę ośmioosobową i płyniemy na wyspę El Hierro do portu La Restinga. Z portu dojeżdżamy w dowolny sposób np. autobusem z przesiadką w El Pinar, wynajętym samochodem lub stopem na plażę Piscina Natural La Maceta (27°47’11.6″N 18°00’30.4″W ). Nie zapominamy o kostiumach kąpielowych i olejkach do opalania.
Po drodze w przypadkowym markecie zaopatrujemy się w:
- 2 kilogramy dużych krewetek świeżych bądź mrożonych
- 4 słoiki sosów mojo rojo i verde
- kilogram cukinii
- kilogram bakłażanów
- 6 cytryn
- kilogram steków wołowych lub kilo steków z tuńczyka (opcjonalnie i to i to)
- 4 długie bagietki
- oliwę
- sól, przyprawy
- ulubione napoje
- kostki lodu
- worek węgla (niewymagany, gdyż na plaży dostępne jest drewno)
Przybywamy na plażę i rozpalamy grilla na specjalnie przygotowanych do tego celu stanowiskach. Dorzucamy do paleniska pozbierane na plaży kamienie, żeby trzymały ciepło. Połowa załogi rusza sprawdzić temperaturę wody w kamiennych basenach. Druga połowa załogi kroi na plastry steki (bez solenia wołowiny!), na plasterki warzywa. Wszystko skrapiamy oliwą, cytryną, solimy. Wrzucamy na rozpalone palenisko. W tym czasie zamieniamy się stanowiskami z osobami z basenu i idziemy sprawdzić temperaturę wody modląc się w duchu, żeby zmiennicy nie przypalili jedzenia. Po godzinie wspólnie spożywamy to, co ugrillowaliśmy polewając oliwą, maczając w sosach mojo, popijając napojami i gapiąc się na rozbijające się o skały fale.
Smacznego!
Uczestniczka przysłała nam także inne zdjęcia z tego miejsca 🙂