Kuchnia Wysp Kanaryjskich jest nam, żeglarzom, znana i lubiana, bowiem wielu z nas tam żegluje a nawet zamieszkuje. Jednym z charakterystycznych jej elementów są sosy, takie jak mojo rojo i mojo verde, podawane często w restauracjach. Możecie je zrobić w domu, bowiem wykonanie jest proste. Przepis poniżej.

Przepis pochodzi ze strony Nasza Lanzarote na FB. Dziękujemy 🙂

Każdy, kto odwiedził Lanzarote, na pewno próbował Mojo Rojo i Mojo Verde – czerwonych i zielonych sosów, które towarzyszą pysznym kanaryjskim ziemniakom. Sosy Mojo wzięły swoją nazwę od portugalskiego słowa „molho” i opierają się na pikantnej mieszance czosnku, oliwy i octu. Czerwone mojo (picón) czerpie swój kolor z suszonych papryczek chili, natomiast zielone mojo (verde) wykorzystuje świeże zioła.

SKŁADNIKI

  • 10 ząbków czosnku
  • 2-3 suszone chilli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • Pęczek kolendry
  • ¼ łyżeczki nasion kminku
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • ½ łyżeczki pimentón dulce ahumado (wędzona papryka, słodka)
  • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego
  • Sól dla smaku
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Bułka tarta (opcjonalnie)

MOJO ROJO

Zmiel 5 ząbków czosnku, szczyptę soli, kminek, czerwoną paprykę, pimentón i chilli w moździerzu lub blenderze.
Dodaj do smaku odrobinę octu winnego i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. W razie potrzeby sos można zagęścić bułką tartą.

MOJO VERDE

Umyj i posiekaj liście kolendry. W moździerzu lub blenderze rozetrzyj 5 ząbków czosnku, zieloną paprykę, zioła, sól, kminek i zielony pieprz.
Dodaj do smaku odrobinę octu winnego i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

WSKAZÓWKA SZEFÓW

Możesz eksperymentować z tymi przepisami według własnego uznania – na przykład dodając awokado i inne zioła do Mojo Verde, aby uzyskać inny smak.

Sosy najlepiej pasują do kanaryjskich ziemniaków papas arrugadas (w Polsce można do tego celu użyć młode małe ziemniaczki), ale można je również używać z rybami, mięsem, a nawet ze świeżą ciepłą bułką i kieliszkiem dobrego, lokalnego wina.

Kanaryjczycy robią także inne sosy, jak mojo picon czy almogrote (na La Gomerze), ale o tym kiedyś indziej.

Jeśli byście chcieli skosztować tych kanaryjskich sosów na samych Wyspach, to zapraszamy na nasze rejsy:
Rejs Teneryfa-Majorka od 20.04 do 11.05.24
KULT-owe rejsy po Wyspach Kanaryjskich, połączone z koncertem legendarnej grupy Kult, od 23.11 do 07.12.24

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz
Twoje imię

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.